Home

Mikrofon-Bug


Her har du en miniatyrsender beregnet for FM-modulasjon. Den kan ha en rekkevidde på 50 til 500 meter. Kretskortet som måler 37x18 mm er på størrelse med et 9-Volts batteri.

Det er to kritiske komponenter, kondensatoren på 6,8pF og 1,8pF. Forholdet mellom disse bør være omtrent som vist i tegningene.
Spolen er på totalt 7 tørn (til venstre på bildet) og er tappet 1 tørn fra toppen. Senderen vil da sende i frekvensområdet 100MHz til 108MHz og kan tas inn på en vanlig reiseradio. Ønsker du å ta denne inn på en scanner, så reduser viklingene med 2 tørn, og du vil komme i frekvensområdet 150MHz til 170MHz. Spolen skal ha en diameter på 6mm.
Til høyre ser vi den samme senderen, men her beregnet for 27MHz. En kan da benytte en standard spole med kjerne beregnet for Walkie-Talkie. Ta av skjermingen på spolen, slik at spolen er med og virker som antenne. Litt utprøving trenges her for å få riktige verdier på kondensatorene 68pF og 18pF for å få denne til å svinge på CB-båndet. Noen spoler har imidlertid innebygget kondensator, og kondensatoren på 68 pF utelates i dette tilfellet.
Emittermotstanden på 220ohm kan reduseres til 100ohm om du ønsker en lengere rekkevidde, eller økes til 1kohm om du kun ønsker en kortere rekkevidde. Rekkevidden er også avhengig av lenden på antennen.