Home


LowPassFilter

De fleste som sender med litt større effekter enn 4 Watt på CB-Radioen, har sikkert opplevd at de forstyrrer radio og TV i nærmiljøet. Disse uønskede signalene kan fjernes ved hjelp av et LPF. Et vanlig filter koster ca. 500,- kroner, men med denne konstruksjonen slipper du å bruke mere enn en hundrelapp.
Dette LavPassFilteret slipper gjennom frekvenser under 35MHz, men filtrerer vekk harmoniske frekvenser over 35MHz. Det er et 5-polig Butterworth-filter, og har en dempning på mer enn 30 dB ved 70MHz (2.harmoniske). Høyere frekvenser blir dempet enda mere.
Filteret har en gjennomgangsdepning på ca. 0,5 dB, så det er svært lite av effekten som blir redusert i filteret.
Filteret tåler over 2kW, og det burde være tilstrekkelig for de fleste !

Spolen lages av en 2mm koppertråd på totalt 12 tørn, og kondensatorene loddes på i hver ende av spolen samt en på midten (etter 6 tørn). Total lengde på spolen skal være 45mm og innerdiameteren på spolen 12mm. Kondensatorenes jordingspunkt lages av en rett kobbertråd på 2 mm, hvor kondensatorene loddes på. Filteret bør bygges inn i en boks av metall, for å hindre uønskede utstrålinger i nærheten av filteret.

Hvis kondensatoren i utgangen av filteret byttes ut med variable kondensatorer (47 - 150pF) vil filteret kunne benyttes som en "antennetuner" mellom radioen og antennen.